top of page

A mopsz, a hiedelmekkel ellentétben egy elég mozgékony, ámde nyugodt fajta. A fajta eredeti hasznosítását tekintve is ölebként tartották, első sorban csak házikedvencként, egyesek szerint jelzőkutyaként.

20190303160212_IMG_1088.jpg

Megjelenése:

 

Kifejezetten kvadratikus, zömök, erős testfelépítésű „Multum in Parvo” (=nagy tömörség kicsi térben), ami a tömör, arányos testet jelenti kiegyensúlyozott arányokkal és feszes izomzattal. Szőre finom, sima, rövid és fényes. Nem kemény, nem gyapjas. Szín tekintetében elfogadott az ezüst, barack, őzszín vagy fekete. Ezekeknél a változatoknál (kivéve fekete) az alapszín az „angolna csíktól” (a tarkótól a faroktőig húzódó fekete csík) és a maszktól jól elhatárolódik. Valamennyi jegy, maszk, fül, pofafolt, homlokfolt (csillag) és angolnacsík olyan fekete legyen, amilyen csak lehet.

Megjegyzés: A világos, ún. beige szín (francia szó, fordítása: homokszín, szürkésvöröses, sárga) nagyon sok árnyalatban fordul elő, ezek mindegyike egyformán kedvelt. A silver ill. szürke színnel kevesebbet találkozunk, kevésbé elterjedt és kedvelt. A  fekete színváltozat egyre népszerűbb Magyarországon, de a világ nagy kiállításain felvezetett mopszok összlétszámának csak kb. 15-20%-át teszik ki. A fekete színváltozat tenyésztése lényegesen nehezebb, gyakran jelennek meg kevésbé típusos fejű és gyenge csontozatú egyedek és a fekete szín kívánalmainál is kevesebb a tűrési határ (minden testrészen egyöntetű, fényes szőrzet az elvárás, semmilyen vöröses vagy egyéb elszíneződés sem megengedett, kivéve egy kis fehér mellfolt). A különféle színű egyedek párosítása komoly genetikai ismereteket igényel.

Ideális súly a standard szerint 6,3-8,1 kg, de ezt kissé „túlhaladta” az élet, hiszen a típusos mopsz átlagsúlya 9-10 kg körül mozog.

 

Itt fontos megjegyezni, hogy a szukák és kanok felépítésében a másodlagos nemi jelleg igen határozottan és hangsúlyozottan jelenik meg!

Jelleme:

 

Igen sármos, méltóságteljes és intelligens. Kiegyensúlyozott, vidám és élénk.

A mopsszal mindig vidám és mozgalmas az élet. Nagyjából két éves korukig rendkívül aktívak, de egész életükben jellemző rájuk a mozgékonyság azzal együtt, hogy rendkívüli módon vonzódnak minden hely iránt, ami kényelmes alvást biztosít nekik. Amikor a gazdájukkal vannak, akkor imádnak játszani, labdázni, tanulni, de ha nap közben egyedül vannak a lakásban, akkor szinte az egész napot alvással töltik. Szeretnek kirándulni, nagyokat sétálni, de azért figyeljünk arra, hogy nagy hidegben folyamatos mozgásban legyenek, nehogy megfázzanak illetve nyári nagy melegben hamar elfáradnak, ilyenkor nehezen veszik a levegőt. Fontos, hogy a játékot se vigyük túlzásba nagy meleg esetén, illetve igyekezzünk neki mindig friss vizet és hűvös pihenőhelyet biztosítani.

A mopszok másik kedvenc tevékenysége a játék mellett a pihenés, amit legszívesebben a gazdájához minél közelebb (leginkább az ölében) végez. Alvás közben hajlamos a horkolásra (főleg, ha túlsúlyos!!!) illetve fáradtan nehezen veszi a levegőt. Ez sajnos szinte kikerülhetetlenül hozzátartozik a fajtához, de orvosi segítséggel könnyíteni lehet rajta.

 

Egy rendkívül intelligens, bár olykor makacs fajtáról beszélünk. Viszonylag könnyen tanulnak és mivel eléggé kajafókuszúak, ezért jól motiválhatóak jutalomfalattal. Nem ritkák a mopszok a kutyaiskolákban illetve az agility versenyeken sem (utóbbin meglepően jó eredményeket érnek el!).

 

Mindezeken túl egy igazi családtag, szereti a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, rendkívül közvetlen fajta. Jól kijön a többi háziállattal is, vadászösztöne nem túl erős. Az idegenekkel is barátságos, csak addig ugat, amíg az érkező be nem lép a területére. Teritoriális fajta, vagyis ha a területén kívül mozgást lát vagy hall, akkor ugatással jelez.

Mopsz

bottom of page